Sempro Digitalbyrå

Facebook-konkurranser og konkurranseregler - Dette må du vite når du skal arrangere konkurranser på Facebook


Oppdatert 30.11.2020
Kjører du konkurranser på Facebook-siden din? Facebook har egne konkurranseregler som gjelder for alle Facebook-konkurranser. Instagram har en egen som gjelder for konkurranser på Instagram.
Her får du en oversikt over hva som er lov og hva som ikke er lov når det gjelder Facebook-konkurranser. 

Vi har også lagt ved en nedlastbar word mal for konkurransregler lenger ned i artikkelen. 

Før du setter igang jobben det er å avholde en konkurranse, så er det også greit å sikre at du forholder deg til norsk lovverk. Forbrukertilsynet har laget en fin veileder for bruk av konkurranser i markedsføring av varer og tjenester.

nettside bedrift

Facebookkonkurranser -Dette er ikke lov:

• Å be noen om å dele et innlegg, et bilde eller en side.

For eksempel: ”Del på tidslinjen din for å delta i konkurransen” eller ”Del på tidslinjen til en venn for å delta”.

•  Å be noen om å tagge seg selv eller noen andre i noe de ikke er avbildet i.

For eksempel: ”Tag vennene dine i dette bildet/innlegget for å delta”.

•  Å be noen om å laste opp et bilde på profilen sin, skifte coverfoto eller noe annet som gjør endringer i den enkeltes tidslinje.

For eksempel: ”Legg ut dette bildet for å delta”.


prosess hjemmeside bedrift


Facebook-konkurranser -Dette er lov:

•  Å be noen om å like siden din.

For eksempel: ”Lik siden vår for å delta” eller “Vi trekker en vinner når vi har nådd X likere”.

•  Å be noen om å kommentere et innlegg eller et bilde på siden din.

For eksempel: ”Skriv ’JA’ for å delta i konkurransen”.

•  Å be noen om å like et innlegg eller bilde på siden din.

For eksempel: ”Lik dette bildet for å bli med i konkurransen”.

•  Å be om å publisere noe på siden din.

For eksempel: ”Skriv svaret på vår Facebook-side”.

•  Sende en direktemelding til siden din.

For eksempel: ”Send oss en melding med svaret”.


Du kan altså be om en ”like” på en page eller et innlegg, men ikke kreve at noen må dele for å delta. I Facebooks retningslinjer for konkurranser heter det at ”Personlige tidslinjer og venneforbindelser ikke skal brukes til å administrere kampanjer”. Årsaken er rett og slett at ukontrollert deling av konkurranser kan føre til spam og mye irrelevant innhold som gjør brukeropplevelsen dårligere.

Artikkelforslag: Hvor bør man annonsere i 2020? Facebook eller Instagram?

“Alle andre gjør det. Hvorfor kan ikke jeg?” 

For det første er en Facebook-newsfeed full av delte konkurranser noe de færreste ønsker seg. Målet bør heller være å vise relevant innhold til relevante målgrupper. 

For det andre kan poster om konkurranser bli slettet hvis de bryter med retningslinjene (Dette skjer svært sjelden i praksis, men det skjer). I verste fall kan Facebook-siden din bli stengt. 

Vi ser sjeldent at akkurat det skjer, men i ytterste konsekvens risikerer du altså å bli utestengt fra det sosiale mediet. Hvis man står mellom å enten fortsette på grensen helt til Facebook oppdager det, eller kjøre safe og unngå å bli rapportert som spam - så anbefaler vi selvfølgelig sistnevnte!

Et annet , viktigere fokus er hva den aktuelle konkurranseposten gjør for merkevaren din. Det er fornuftig å iallfall reflektere over:
- Styrker konkurransen mitt forhold til mine kunder og potensielle kunder? 

- Er premien og innholdet i konkurransen relevant for min bedrift, min merkevare og mine følgere?

- Oppleves jeg profesjonell med denne konkurransen? Eller går "jaget" etter organisk spredning på bekostning av min merkevare? 

Man kan helt fint ha en konkurranse på Facebook og Instagram som løser alt dette på en positiv måte og gir økt organisk rekkevidde, men det fordrer at man har gjort seg noen tanker rundt hvordan merkevaren reflekteres og at man gjør en innsats på å vise at man er en seriøs aktør. For eksempel ved å tilføre konkurransen noen overordnede regler.


Her er forslag til word-mal for konkurranser på Facebook. Lastes ned og brukes på eget ansvar.  


Trykk her for å laste ned mal for Facebookkonkurranser. (Word dokument)

Klikk på bildet over eller her for å laste ned mal for konkurranseregler på Facebook her (Word-dokument).


hjemmesider og seo


Facebook reduserer rekkevidden for “Lik og del gjerne” 

Mange bruker et velkjent smutthull, ved å formulere seg med “Lik og del gjerne”. Er dette lov? Ja, per definisjon oppfordrer man til å dele, uten at det er et krav for verken å delta eller å vinne. Allikevel bør du vite at det trolig ikke er å anbefale. Facebooks algoritmer straffer nemlig poster som inneholder fraser som “Lik og del”, ved å redusere synligheten og rekkevidden til disse innleggene.

En kjapp oppsummering med eksempler på Facebook-poster:
 

Ikke lov:
hjemmesider og seo


Fortsatt ikke lov:
Du kan be folk like siden din, men ikke dele, som en del av konkurransen. Denne er i gråsonen, og vil nok ikke leses som "innafor", dersom noen hos Facebook skulle ta en gjennomgang av siden din.


Vi anbefaler på det sterkeste å vise til vilkår for konkurransen, f.eks ved å vise til konkurranseregler med egen link. Grunnen til at vi anbefaler konkurranseregler i egen link er for å kunne tydeliggjøre hvem som kan delta, hvordan vinner trekkes og for å oppfattes mer profesjonell. Samtidig sikrer dette at postene dine ikke blir "for lange".


hjemmesider og seo


En lovlig og ok måte å gjøre det på, som iallfall har en viss relevans for merkevaren din og lovlig:

hjemmesider og seo


Lovlig måte å promotere konkurransen din på Facebook og Instagram - 

Og kanskje den smarteste, om man tenker på at man da kan "tracke" brukere og samle god informasjon om forbrukere. Man vil tape en god del organisk, men den verdien kan tas igjen ved at potensielle kunder legger igjen verdifulle spor, dersom de velger det.  


Nettsiden din egner seg kanskje bedre til å samle relevant data enn en Facebookpost?

Med en konkurranse på nettsiden din så kan du samle alt på et sted. Du vil ha god oversikt over deltagere og kunne analysere og måle, dersom du har installert tracking og analyseverktøy. Samtidig ivaretar du merkevarene og produktene dine på en god måte. Ved å vise de i sitt rette miljø.
Denne typen konkurranser har selvsagt en høyere terskel for deltagelse, men den vil normalt gi deg langt større verdi, om nettsiden din er god. 


Noen ganger er en Facebook-konkurranse akkurat det som skal til

Enkelte ganger passer det allikevel bedre med en rask og enkel konkurranse på Facebook eller Instagram. Da håper vi at vi har vist deg hvordan du kan gjøre det på lovlig vis. 


Dette krever Facebook når du poster en konkurranse på Facebook og Instagram: 

Hvis du bruker Facebook til å kommunisere eller administrere en kampanje, er du ansvarlig for lovlig gjennomføring av kampanjen, inkludert:

  • De offisielle reglene;
  • Konkurransevilkår og krav til hvem som kan delta (eks: alders- og bostedsbegrensninger)
  • Overholdelse av gjeldende regler og forskrifter for promotering og alle premier som tilbys (eks: registrering og innhenting av nødvendige forskriftsgodkjenninger).


Påkrevd innhold - Kampanjer på Facebook må inneholde følgende:

Hver enkelt deltager må ha godtatt: en erkjennelse av at kampanjen på ingen måte er sponset, godkjent, administrert av eller tilknyttet Facebook.


Administrasjon av en kampanje

Kampanjer kan administreres på sider, grupper, arrangementer eller i apper på Facebook. Personlige tidslinjer og venneforbindelser må ikke brukes til å administrere kampanjer (eks: "del på tidslinjen for å gå inn" eller "del på vennens tidslinje for å få flere oppføringer", og "tag dine venner i dette innlegget for å gå inn" er ikke tillatt ).


Trenger du hjelp med annonsering eller strategi på Facebook, Instagram eller andre sosiale medier? Kontakt oss i Sempro

STINE MARIE SPARINGEN